Monday, December 17, 2012

Pusat Pelancongan Negeri Pahang..

Siapa pernah ke sg lembing kuantan..klu siapa yg tidak pernah ke sana mari saya terangkan sesuatu yg menarik disana..sg lembing merupakan pekan yg terdapat di dalam bandar kuantan..jarak dari bandar kuantan ke sg lembing mengambil masa 30 minit..sg lembing merupakan bandar pelombongan bijih timah bawah tanah yang pertama di asia tenggara pada tahun 1880..merupakan bandar termoden pada masa itu yang dilengkapi hospital,sekolah dan pasarraya(barang berjenama yg diimport dari england pada masa itu)..selain itu sg lembing membekal elektrik kepada bndr kuantan..tetapi zaman kegemilangan sg lembing jatuh apabila berlaku banjir besar di sana dan menyebabkan penduduk berpindah ke kuantan..saya telah meletakkan salah satu pusat pelancongan yg akan di buka pada tahun hadapan jikalau sesiapa yg ingin ke sana(lihat gmbr di bawah)

4 comments:

redza said...

best ni...sy xpernah sampai lg kat sini

✿A I N A A✿ said...

ena belajar di kuantan tapi tak survey lagi secara keseluruhan... tempat ni pun ena baru first time dengar.. huaaaaaa... semua org boleh masuk ke??? ke org2 tertentu je?? bestnyaaaa

man said...

Tahun depan bnd ini akan..dtg lah kesana..hehe

man said...

Marilah dtg ke sini