Wednesday, August 26, 2015

#jerebu semakin berkurangan

Salam dan selamat pagi kepada pembaca blog saya..beberapa hari yang lepas negara kita dilanda masalah jerebu(terutamanya di negeri pantai barat dan malaysia timur)..jerebu boleh mendatangkan masalah terhadap kesihatan dan bahaya ketika memandu(kerana tidak nampak).jerebu ini dibawa oleh angin dari indonesia ke malaysia(biasanya proses pembakaran tanaman seperti padi dan hutan selain cuaca panas)..diminta rakyat malaysia jangan membakar ketika jerebu ini kerana ia akan mendatangkan kesan yang amat buruk..
 




(Gambar ini diambil ketika memandu bersama keluarga ke sepang)

9 comments:

Kakzakie said...

Syukurlah dah berkurang mungkin sebab hujan yg turun
Harap semua pun kena sama-sama jaga environment kita especially pembakaran yg banyak keluarkan asap tu. Sedihnya ada yg buat tak tahu.

RahimAim BudakPrihatin said...

Harapnya tak jadi seperti dahulu la. Ingat lagi masa tahap jerebu yang tahap kronik tu. Hampir seluruh MALAYSIA diselubungi jerebu.

Siti Nurzafirah said...

kat Penang pun apa kurangnya.. adeh.. tekak pun tak berapa selesa...

Dunia Zumal said...

Semalam Perlis pun berjerebu juga...

iryanty ahamad said...

hujan turun..alhamdulilah jerebu berkurangan

Farrah MF said...

Alhamdulillah, moga keadaan akan jadi bertambah baik.

Merlyn Hasshim said...

Minggu ni jadik confuse dgn cuaca mendung dan jerebu. bila hujan tak turun-turun, sah jerebu. kena banyak minum air masak dan elakkan berada di luar rumah terlalu lama

hainom OKje said...

Hai Jumaat kat KL pun nmpk jerebu tp hari ni nmpk dah ok

Mohd Selim Zainal said...

Assalammualaikum.. ajak85,

kat JB nie... masalah jerebu belum berkurangan...

mselim3